Ansvar för ordningen
Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har du inte bara rätten till en bostad i föreningens hus utan du har också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar. Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut som föreningsstämman fattar. I den löpande förvaltningen ingår också ordningsfrågorna. Detta innebär att styrelsen har ansvaret för att det är ordning och reda både i och utanför huset. Alla är enligt föreningens stadgar 46 §, skyldiga att rätta sig efter ordningsreglerna.
För vem gäller reglerna
Ordningsreglerna gäller inte bara dig som bostadsrättsinnehavare, utan även familjemedlemmar omfattas, liksom gäster, inneboende eller hantverkare som utför arbete åt dig i lägenheten. Ordningsreglerna gäller också för andrahandshyresgäster. Om föreningen har egna hyresgäster gäller reglerna även dem.
Vad händer om ordningsreglerna inte följs
Om ordningsreglerna inte följs kan styrelsen ifrågasätta om du ska få bo kvar. Först måste styrelsen anmana den som bryter mot reglerna att följa dessa. Därefter och om medlemmen eller hyresgästen trots anmaningen inte följer reglerna kan det bli fråga om uteslutning ur föreningen.
Har du frågor
Har du frågor över något som tas upp i dessa regler är du alltid välkommen att kontakta styrelsen på styrelsen@brfsundet.se
1. Om allmän aktsamhet
a) Tänk på att vara rädd om och väl vårda föreningens egendom. Kostnader för underhåll och reparationer betalas av alla gemensamt.
b) Om skada inträffar i huset ska du kontakta styrelsen, om skadan är akut och du inte får tag på någon i styrelsen ska du du ta kontakt med fastighetsskötaren. Kontaktinformation finns på anslagstavlorna i trapphusen.
c) Arbeten utförda av fastighetsskötarfirman i din lägenhet får du bekosta själv.
2.. Om säkerhet
a) Kontrollera att ytterporten i fastigheten går i lås efter in- och utpassering
b) Släpp inte in någon okänd person i fastigheten.
c) Lämna inte källardörrar olåsta.
d) Var försiktig med eld.
e) Din lägenhet ska vara utrustad med brandvarnare samt skydd mot vattenläckage under kyl/frys.
f) Meddela grannar eller styrelsen om du är bortrest under en längre tid.
3. Om gemensamma kostnader
Var sparsam vid varmvattenförbrukning och lämna inte vatten rinnande i onödan. Var också sparsam med el i fastighetens gemensamma utrymmen. Byt kranpackning när vatten står och droppar. Kostnader för vatten och el belastar din avgift till föreningen.
4. Balkonger/ terrasser
Balkonger får inte användas för att
permanent förvara föremål som inte hör till normal balkongmöblering,
skaka mattor, sängkläder med mera, eller
mata fåglar.
Placera blomlådor innanför balkongräcket.
Om du röker på balkongen ska du visa hänsyn till dina grannar som kan vara känsliga för tobaksrök.
Visa hänsyn när du rengör balkongen/altanen, se till att inte smutsigt vatten rinner ned på grannens balkong. Högtryckstvätt får ej användas vid rengöringen.
Se till att balkongdörr är ordentligt stängd för att undvika att vatten tränger in vid kraftig nederbörd och/eller snösmältning. Vid kraftig vind skall dörrarna vara stängda för att undvika att de blåser upp och skadas.
För inglasning av balkong krävs tillstånd av föreningen samt bygglov.
5. Matning av fåglar
Det är inte tillåtet att mata fåglar från balkonger, fönster eller på gården.
6. Tvättstuga
När du vill använda tvättstugan behöver du först boka tid. Du bokar tid med låskolven på tavlan bredvid dörren. Observera att det är fritt fram för annan att utnyttja tiden om du inte påbörjat tvättning inom en halvtimme efter det att bokningen börjar. Om du vet med dig att du kommer att vara något sen, sätt en lapp på dörren, men glöm inte att ta bort den sen.
Det är inte tillåtet att tvätta mellan 22-07.
När man har tvättat är det självklart att man städar efter sig, dvs.:
1. Tömmer luddfiltret i behållaren i torktumlaren.
2. Rengör tvättmaskinerna från tvättmedels- och sköljmedelsrester.
3. Torkar av maskinerna, mangel, tvättho och avlastningsytor med en fuktig trasa.
4. Sopar golvet, våttorkar om det finns fläckar.
Lämna tvättstugan i det skick som du själv vill finna den när du kommer nästa gång.
Det är viktigt att du avmarkerar din tvättid när du är klar, så att andra också kan få tvätta. Du har rätt att torka tvätt 30 minuter efter att din bokade tid är slut.
Endast bostadsrättsinnehavare i Brf Sundet har rätt att använda tvättstugan, och då endast för privat bruk.
8. Trapphus och andra gemensamma utrymmen
Trapphus och andra gemensamma utrymmen ska hållas fria från barnvagnar, rullatorer, cyklar, torkmattor, lekredskap och andra personliga ägodelar. Trappan är utrymningsväg och får inte blockeras. Rollatorer och rullstolar får endast i undantagsfall placeras i trapphus efter godkännande av styrelsen.
Sopor får under inga som helst omständigheter förvaras i trapphus och andra gemensamma utrymmen. Byggsopor och flyttredskap kan tillfälligt undantas från föregående regler – de kan förvaras i trapphuset en kortare stund under en dag.
9. Gården
Föräldrar ansvarar för att barnens leksaker, cyklar med mera samlas ihop efter dagens slut. Gården få användas för privata arrangemang. Marschaller ska placeras så att de inte ger upphov till sotfläckar eller på annat sätt skadar fasaden. Tag själv bort utbrunna marschall burkar samt eventuella stearin- och sotfläckar.
Cyklar ska förvaras i cykelrummen eller i cykelställ på gården. Mopeder får ej förvaras på gården, dessa ska stå parkerade på gatan eller i garaget. Cyklar får inte låsas fast i träd och i terrassräcken.
10. Sopor/Återvinning
Sopnedkastet på gården får endast användas för sedvanligt hushållsavfall. Komposterbara sopor i papperspåse kastas i gröna luckan. Brännbart avfall (som inte ska till miljörummet) kastas i grå luckan. Se till att soppåsarna är väl förslutna så att inte matrester sprids i soptrumman och i soprummet. Pressa inte ner överfulla påsar då
dessa lätt fastnar i trumman. Lägg inte vassa föremål i soppåsen så att någon kan komma till skada.
I miljörummet finns kärl för återvinning och grovsopor. Där lämnas bland annat tidningar, förpackningsavfall (glas, hopvikta kartonger, plast och metall) och el- och elektronikavfall. Du får inte slänga saker i ett kärl som är fullt.
Du får under inga omständigheter slänga byggavfall, bilbatterier, färgrester eller annat miljöfarligt avfall i miljörummet.
11. Källare
Personliga tillhörigheter får endast förvaras på avsedd plats i källarförråd..
För att förebygga mal bör du undvika att förvara textilier i källarförrådet. Om du behöver förvara textilier i källarförrådet ska de vara rena när du lägger ned dem och de ska förvaras i ett helt tättslutande emballage för att undvika problem med mal.
Brandfarliga varor ska inte förvaras i källarförrådet. Undvik att förvara stöldbegärlig egendom i källare.
Gångarna ska hållas fria från saker och får inte belamras.
12. Parabolantenn
Det är inte tillåtet att utan styrelsens tillstånd sätta upp parabolantenn eller annan utomhusantenn på fasad eller balkongräcke.
13. Husdjur
Innehavare av husdjur ska övervaka att dessa inte stör eller förorenar i fastigheten och inte heller rastas inom föreningens område. Om olyckan skulle vara framme, plocka upp djurets spillning. Husdjur ska vara kopplade inom föreningens område.
14. Störningar
För att alla ska trivas är det viktigt att man inte störs av omkringboende. Alla boende är skyldiga att visa hänsyn.
Störande ljud ska undvikas mellan 22.00 och 07.00. Till detta räknas tex hög volym på film, musik och spel och högröstade samtal. Detta gäller i lägenheter, balkonger, terrasser, trapphus, föreningens gemensamma lokaler och innergården.
Det är inte tillåtet att köra tvättmaskin/torktumlare mellan 22.00 och 07.00. Det är inte tillåtet att borra med borrmaskin före 07.00 och efter 20.00 på vardagar, och före 10.00 och efter 19.00 på helger.
Informera grannar (exempelvis genom att sätta upp en lapp i trapphuset) om du ska ha fest, renovera lägenheten eller göra något som kan ge upphov till störande ljud hos grannar.
15. Andrahandsuthyrning
Kontakta styrelsen i god tid innan du tänker hyra ut för information om vilka regler som gäller i Brf Sundet.
16. Lägenhetsunderhåll
Bostadsrättsinnehavare ansvarar för att underhålla lägenheten. Vad som ingår i lägenheten och som ska underhållas framgår av föreningens stadgar. Till lägenheten räknas normalt enhetens golv, väggar och tak, inredning i kök och badrum, glas och bågar i fönster samt inner- och ytterdörrar. Om något går sönder måste du se till att det repareras.
Det är särskilt viktigt att du har uppsikt över lägenhetens våtutrymmen. Läckageskador kostar stora pengar och leder i allmänhet till stort obehag för den som drabbas.
Ett särskilt tillägg i hemförsäkringen för bostadsrätt ska tecknas av varje medlem.
17. Förändringar i lägenheten
Mindre förändringar får göras i lägenheten. Du får till exempel lägga nya golv, sätta upp nya skåp eller byta ut vitvaror i köket. Mer omfattande förändringar kräver dock styrelsens tillstånd, till exempel om du vill ta ner en vägg, dra nya rör i kök och badrum. Ibland kan det också behövas bygglovsansökan för att utföra vissa åtgärder i lägenheten. Kontakta alltid styrelsen innan du sätter igång!
Vid byte av köksfläkt kontakta styrelsen först för godkännande. Orsaken är att felaktigt monterad fläkt kan slå ut byggnadens ventilationssystem. Det är inte tillåtet att installera avfallskvarnar i köket.
Tänk också på att ta hänsyn till de omkringboende när du utför bullerstörande arbeten i lägenheten. Informera genom att sätta upp lappar i din och
angränsande portar. Arbeten bör i första hand utföras under dagtid.
18. Om du tänker flytta
Fråga styrelsen vilka rutiner som gäller vid överlåtelse. Tänk på att den som övertar din lägenhet också ska godkännas som medlem i föreningen innan inflyttning får äga rum. Ta därför reda på vad som krävs för att få medlemskap. Tillsammans med en ansökan om medlemskap ska även ett exemplar av överlåtelseavtalet lämnas till styrelsen.
Till sist
Visa hänsyn och prata med dina grannar. Sunt förnuft och gott omdöme räcker långt och då slipper vi också tvingas till fler regler.
Utöver dessa ordningsregler gäller föreningens stadgar.
Dessa ordningsregler har beslutats av styrelsen den 16 november 2022.